Tiszanána
info@linszter.net

Ha nem tudod mit csinálsz, inkább ne nyúlj hozzá…

Ha nem tudod mit csinálsz, inkább ne nyúlj hozzá…

Pár napja egy külföldi tuner ismerősöm írt, hogy „Ezt nézd…”, majd elküldte az alábbi görbét.

Az alany egy 8G Civic FN2 Type-R. A kék görbe a gyári adat, a piros görbe pedig amivel az autó érkezett hozzá. Ha a görbét nem nézzük csak a tiszta adatokat, akkor az látszik, hogy gyári programmal 205LE-t és 201Nm-t produkált az autó, a tuningolt programmal pedig 213LE és 206.7Nm lett. Ez így baromi jól hangzik, de a görbét megnézve VTEC váltás előtt mind nyomatékban, mind lőerőben iszonyat nagy beesés látszik. Ezen felül a lambda szonda is rossz volt, ahogy ez itthon is előfordult már többször is, padlógázon szegény keveréket mutatott miközben 40%-ot dúsított az ECU. Ismerősöm átküldte a kiolvasott programot mert szerinte ezt látnom kell, így gondoltam erről írok részletesebben kicsit. (A következő képeknél a fehér betűvel megjelenített értékek/vonalak a gyáriak, míg a zöld vagy pirossal megjelenített értékek/vonalak a módosítást mutatják)

Kezdjük azzal, hogy az alapjárati fordulat gyárilag hidegen 1500rpm egészen 45 fokos vízhőmérsékletig, majd fokozatosan csökken 750-es fordulatra. A módosított programnál hidegen 800-as fordulatra lett módosítva egészen 65 fokos vízhőmérsékletig.

Gyári alapjárati fordulat
Módosított alapjárati fordulat

Gyári programnál az autó 8300-as fordulatnál tilt, majd egészen 7700-as fordulatig engedi vissza a motort, ezért torpan akkorát az autó. Van úgynevezett „Limp Mod Revlimit”, ami akkor lesz aktív ha valami hiba van a motornál. Ez a limit 3500-as fordulat, tehát ha gond van a motorral az ECU nem engedi 3500-as fordulat fölé forgatni a motort, nehogy nagyobb gond legyen. Ezek a paraméterek a módosított programnál 9000-es fordulatra lettek átírva. Tehát ha gond van a motorral, akkor is engedi egészen 9000-ig forogni. Nem valami jó ötlet.

Gyári Revlimit
Módosított Revlimit

A VTEC váltás gyári 5400-as fordulatról módosítva lett 5200-as fordulatra, ami nem lenne gond, de mindössze 200 fordulattal való csökkentésnek totál nincs értelme. Ennek függvényében a VTEC alatti gyújtás értékek úgy lettek módosítva, hogy kizárólag 4000-es fordulat felett és csak részterhelésen lett módosítva. Pont olyan tartományban ahol egyébként az autó szinte alig jár. +9 fok gyújtásnak például semmi értelme 8000-es fordulaton motorféknél a VTEC alatt, hisz 5200 felett már nem ezt a táblát használja az ECU.

Gyári gyújtás VTEC alatt.
Módosított gyújtás VTEC alatt.

VTEC felett már durvább a helyzet. 6500-as fordulat felett teljes tartományban, nagyjából 20% lett hozzáadva a gyújtáshoz, így padlógázon pl 7000-es fordulatnál a gyári 28.5 fok helyett, 34.3 fok az előgyújtás. Érdemes megnézni a 3D-ben ábrázolt grafikont is.

Gyári gyújtás VTEC felett
Módosított gyújtás VTEC felett.
Módosított gyújtás VTEC felett (3D)

Ha ez még nem lett volna elég, akkor nézzük az üzemanyagot. Hondánál van egy WOT Enrichment tábla. Ez a tábla lambdában mutatja a dúsítás értékét. Ha kisebb a szám, akkor dúsabb a keverék, ha nagyobb akkor szegényebb. A VTEC alatti tábla úgy lett módosítva, hogy teljes terhelésnél kicsit dúsítva lett, de elég érthetetlen módon. Közepes terhelésnél pl szegényebb a keverék mint felette vagy alatta. Az egész olyan, mintha teljesen rosszul lettek volna átmásolva egy másik programból az értékek.

Gyári üzemanyag dúsítás VTEC alatt
Módosított üzemanyag dúsítás VTEC alatt
Módosított üzemanyag dúsítás VTEC alatt (3D)

VTEC feletti táblánál gyárilag az autó egyből elkezd dúsítani. A módosított táblánál itt szintén szegényebbre lett véve a keverék, viszont közepes terhelés alatt pedig végig el lett dúsítva. El nem tudom képzelni, hogy ez is mi alapján lett ilyen módon módosítva.

Gyári üzemanyag dúsítás VTEC felett
Módosított üzemanyag dúsítás VTEC felett
Módosított üzemanyag dúsítás VTEC felett

Az egész program egy katasztrófa. VTEC váltás 200 fordulatot van módosítva aminek így semmi értelme. VTC paraméterek szintén gyáriak, pedig annak módosításával lehet változást elérni. A 9000-es tiltás nem ésszerű, pláne nem Limp módban aminek pont az az értelme, hogy megvédjük a motort a felhasználótól, ha valami probléma van. A gyújtás ilyen jellegű módosítása szintén értelmetlen. Arra kíváncsi lennék, csörgött-e a motor magas fordulaton. Az üzemanyag dúsításnál pedig egyértelműen látszik, hogy az ember nem tudta mit csinál.

Tuner ismerősöm felkereste a céget aki ezt a programozást elkövette. Se pénzt nem hajlandóak visszafizetni, se gyárira nem hajlandóak visszaírni az autót. A céget elnézve komoly weboldala van mérőpaddal, bár Instagram posztjainál sehol nincs mérési görbe, mindent IS tudnak programozni és természetesen File Service-t (más tuning cégeknek készítenek Stage1…stb fájlokat) is csinálnak. A beesés problémára azt mondták, hogy „Közvetlen befecskendezéses motor és a VTEC el van tömődve amit dióbeles tisztítással kell tisztítani.” Kár, hogy ez a motor nem közvetlen befecskendezéses és ha el lenne tömődve, akkor gyári programmal miért működött rendesen? 🤷‍♂️

A tulaj egyébként azért érkezett ismerősömhöz, mert egy facebook posztban szerepelt, hogy az autó a tuning után 236LE-t tudott és mellékelték a görbét. Ismerősöm egyből látta, hogy itt nagy problémák vannak és felvette a kapcsolatot a tulajdonossal.

Az eredeti görbe. Már itt látszik, hogy van némi probléma VTEC váltásnál.

Néhány héttel és egy lambda szonda cserével később az autó kapott egy normális programot. Itt látszik mekkora a különbség ha normálisan van csinálva.

Végszónak csak annyit: Attól, hogy egy cégnek szép weboldala van, sok tuningolt autó kerül ki tőlük, még nem jelenti azt, hogy ért is ahhoz amit csinál …