Tiszanána
info@linszter.net

„Ugye mennyivel jobb lett?”

„Ugye mennyivel jobb lett?”

Egy ügyfél néhány napja megkeresett egy érdekes sztorival és a segítségemet kérte. 8. generációs Honda Accordja van, 2.4-es motorral, automata váltóval. Korábban megkereste az egyik „chiptuning” céget. Lebeszélt velük mindent és teljesítmény mérést is kért, ahol egyértelműen rákérdezett, hogy biztosan le tudják-e mérni az automata váltóval. Igent mondtak így a tulaj neki vágott a két órás útnak. Mikor megérkezett, közölték vele, hogy az automata váltó miatt nem tudják lemérni az autót. Ezután bevitték az autót a műhelybe ahol a tulajdonos nem lehetett ott, így nem tudja pontosan mi történt. Kis idő múlva kihozták az autót, de az első próbakör elején már kis gázadásra is durván csörgött a motor. Ismét be a műhelybe, valamit módosítottak, majd a következő próbakörnél feltették az „Ugye mennyivel jobb lett?” kérdést. A tulajdonos nem igazán érzett különbséget, vitatkozni nem akart, így kifizette a közel 100ezer Ft-nyi összeget és eljött.

Ennek sajnos már több mint 1 éve, viszont a tulajdonos megkért, hogy nézzek rá a programra, hogy valójában mit változtattak és ez okozhat-e bármilyen kárt hosszú távon. Az állítólagos „levédett” programot szimplán OBD-n keresztül ki lehetett olvasni. Összevetve egy gyári programmal azt lehet mondani, hogy 99.9%-ban gyári és semmi olyan módosítás nincs, ami bármiféle érezhető vagy mérhető eredményt hozna. 2db tábla lett a szokásos „+5-10%” módszerrel módosítva, amelyek úgy néznek ki mintha úgynevezett „Torque Request” vagy „Driver wish” tábla lenne, de valójában csak egy kalkulált paraméter és nem befolyásolja a motor működését.

A módosított tábla aminek egyébként semmi hatása nincs a motor teljesítményére.
Ugyanannak a táblának a %-os módosításának az értékei.

Ezen felül módosítva lett 4db érték (4500,4000,4500,3500-ról 4200,3700,4200,3200-ra) ami úgy tűnhet mintha a VTEC váltás értékei lennének, de valójában nem azok. 8G Accord 2.4-nél a VTEC váltás 5000-nél történik mind részterhelésen, mind pedig padlógázon.

Ezeken a módosításokon kívül semmi más nem történt. Se gyújtás, se üzemanyag, se VTC, se gázreakció, semmi amivel valóban érezhető vagy mérhető eredményt lehetne elérni. A fenti munka nem volt más, mint szimpla lehúzás.

 

One Response

  1. […] chiptuning műhelyben, ahol jellemzően semmit nem osztanak meg az ügyféllel, és sok esetben ott se lehet az ügyfél, hogy lássa mi történik. 1-1 ilyen motorvezérlő szoftver alap visszafejtése akár több napot is igénybe vehet, a […]

Comments are closed.