Tiszanána
info@linszter.net

Honda Civic FK8 Type-R problémák

Honda Civic FK8 Type-R problémák

Az alábbi problémába belefutottam többször az elmúlt időben, így gondoltam írok róla néhány gondolatot. Ezeknél az autóknál a magasnyomású üzemanyag pumpa a szűk keresztmetszet ha valaki nagy teljesítményt szeretne. Viszont maga az alacsony nyomású pumpa is problémás, emiatt visszahívás is van rá. Amennyiben ez nem történik meg, a nyomatékcsúcsnál nem tud elég üzemanyagot szállítani és a magasnyomású pumpa nyomás beesik. Padlógázon 200bar az üzemanyagnyomás, viszont ha 160bar alá esik a nyomás, akkor az ECU vész módra vált át és hatalmas teljesítmény esést lehet tapasztalni függően attól mekkora a nyomásesés.

Az alábbi autónál is ez volt tapasztalható. Gyári állapotban nem mutat problémát az autó, de ahogy elkezdjük növelni a teljesítményt, az üzemanyag nyomása drasztikusan visszaesik. Sokadik próbálkozásra mindössze 335LE-t és 439Nm sikerült elérni úgy, hogy ne legyen nyomás esés és stabil legyen az autó. Gyújtás értékeken és néhány paraméteren itt még nem is lett változtatva.

Újabb próbálkozás után is folyamatosan probléma volt az üzemanyag nyomással amint átlépte a 450Nm nyomaték, így kértem némi tanácsot egy külföldi ismerősömtől, aki elküldte a saját fájlját, hogy nézzük meg azzal is produkálja-e ugyanezt a hibát. Mivel itt már a gyújtás és egyéb paraméterek is módosítva voltak így némileg nagyobb teljesítményt ért el, de a nyomás probléma ugyanúgy fennállt, tehát nem program hiba van. Direkt meg is mértem az autót 3x egymás után ezzel a programmal, így látható mennyit számít. Üzemanyagpumpa csere után újra megnézzük, hogy lássuk mit is tud valójában.

Kiegészítés 2022.06.07:

10G Civic-re van visszahívási kampány az üzemanyagpumpa cserére. Újabb modelleket Honda még nem vonta be a kampányba, de a tapasztalat eddig az, hogy azok is érintettek. Garanciális csere után megszűnik a nyomás esés és tökéletesen működik minden. Olyan is előfordult, hogy az üzemanyagszűrő elkoszolódása miatt jelentkezett ugyanez a hiba. Célszerű a szűrőt sűrűbben cserélni az előírtnál.

Run1:

A teljesítmény szinte gyári értékre esik vissza
200bar-ról 106.5bar-ra esik vissza az üzemanyagnyomás

Run2:

Kisebb a nyomás esés, de így is nagy a veszteség.
200bar-ról 173bar-ra esik vissza az üzemanyagnyomás

Run3:

200bar-ról 148bar-ra esik vissza az üzemanyagnyomás