Tiszanána
info@linszter.net

Civic FN2 Type-R

Civic FN2 Type-R

Ismét egy picit „problémás” Type-R. Az autón egy Tegiwa leömlőn és a katalizátor hiányán kívül semmilyen más módosítás nincs. Gyári mérésnél hozta amit kell, viszont az üzemanyag arány szegényebb volt valamivel mint kellene. Első körben egy szimpla Stage1 programra volt igény, így az került fel rá, amivel jött is teljesítmény és nyomaték különbség, de 6000-től történt valami (zöld színű görbe a mérési grafikonon). Némi elemzés után kiderült, hogy ismét fals értékeket mér az 1-es lambda szonda. Gyári programmal padlógázon egyáltalán nem szabályoz a szonda, de Stage1 programnál, ha nagyon nagy a különbség, akkor elkezd szabályozni. 6000-es fordulattól +47% üzemanyagot kezdett el korrigálni az ECU.

+47% korrekció, 17msec injector

Normál esetben padlógázon, nagy fordulaton 10-12msec körüli a befecskendezési idő, de itt már 17-18msec volt, viszont az üzemanyag arány ugyanazt a 13.5 körüli AFR-t mutatta. A dúsítás miatt a motor szinte fulladt és 20LE-t vesztett 7000-es fordulaton. A padlógázas lambda szabályzást kiiktatva megjött a teljesítmény és nyomaték, viszont az üzemanyag arány még mindig 13.5 körüli volt sőt, 5% szegényítésre még dúsabb keveréket mutatott a szonda, így egyértelműen cserére szorul és a csere után újra ránézünk.

Mivel a szívó oldal teljesen gyári, így a leömlő + program közép tartományban hoz igazán, a legnagyobb különbség 15LE és 19Nm 5500-as fordulaton, de gyári programhoz képest 4000-től 6500-as fordulaton van bőven különbség.

* A mérés kerékre szerelhető inercia / szöggyorsulás elven működő DynoPro műszerrel történik. Mivel a pontos súly nem minden esetben ismert, így a maximális teljesítmény és nyomaték adat eltérhet, a mérés során a programok közötti teljesítmény különbség a mérvadó. A fordulatszám értéket a műszer a kerék forgásából 3000-es fordulaton kalibrálva számolja, mivel programozás során az OBD csatlakozóra szükség van a többi paraméter logolására, így a fordulatszám tiltás elérésekor esetenként 1-2LE-s kiugrás látható a méréseken.