Tiszanána
info@linszter.net

Civic FK8 Type-R

Civic FK8 Type-R

Tavaly megkeresett egy FK8 tulaj, hogy rá tudnék-e nézni az autójára, mert olvasta az üzemanyagpumpa problémáról szóló leírásom, és mivel egy „chiptuning” cégnél programozták az autóját, de nem hozta amit vártak tőle, így lehetséges, hogy nála is fenn áll ez a probléma. Akkor szimplán csak meg néztük élő adattal, de nem volt túlzottan nagy üzemanyagnyomás esés. A cég mérési görbéje elég érdekesen alakult. Gyárilag nem tudta a 320LE-t, ami még elő is fordulhat a 31 fokos melegben, de elég fura a 445Nm. Programozás után 317LE lett ami elég csekély de ehhez 542Nm, ami viszont egy gyári autótól kizárt. A görbe ráadásul elég hullámos is. A cég, ahogy már korábban hallottam ilyen szituációnál, egyből a gyertya cserét kérdezgette, mintha tuti az lenne a hiba. Természetesen a programozáskor nem lehet bent a tulaj, nem láthatja a folyamatot, kizárólag a végeredményt.

Idén egyeztettünk egy időpontot, hogy mégis próbáljuk meg az én általam készített „Stage1” programot, vagy ha másképp nem egy teljesen egyedi programozást, mivel más problémák is voltak. Padlógázon elég érezhető volt a hullámzó teljesítmény, motorféknél gyakran megragadt a fordulat, néha alapjárat helyett is 1500 feletti fordulaton járt az autó. Ezen kívül a tulaj szerette volna, ha „Comfort” módban és R mód 1-es fokozatában gyári maradna a teljesítmény, plusz a Start/Stop rendszer inaktiválását.

Lemértük a jelenlegi programmal az autót. Az én mérési módszerem más és a pontos súly hiánya miatt nem 100% pontos, így csak a két program közötti különbséget vegyük figyelembe. A mérésem szerint 341LE és 458Nm-t tudott a „chiptuningos” program, ami arányaiban már jobbnak tűnik, hisz elég fura, ha lóerőben alig tud többet mint a gyári, de nyomatékban meg olyat tud amit egy gyári autó sose. A kiolvasott programnál kiderült, hogy a szokásos „Diagnostic Fault Event Storage” tehát hibatároló rész, teljesen ki van iktatva és az alábbi hibák külön ki voltak kapcsolva:

  • P0087 – Üzemanyag nyomás túl alacsony
  • P0088 – Üzemanyag nyomás túl magas
  • P0089 – Üzemanyag nyomás teljesítmény
  • P0136/137/138/141 – Katalizátor utáni lambda szonda
  • P2261 – Turbo bypass szelep
  • P0420 – Katalizátor hatásfok

Ezután felkerült a saját „Stage1” programom és érdekes módon, egyből +17LE és +18Nm lett a különbség, 358LE és 476Nm, ami nagyjából meg is felel a valóságnak amit ez a „Stage1” program tudni szokott. A fordulatszám megragadás meg is szűnt, a teljesítmény és nyomaték leadás pedig egyenletesebb lett. A különböző teljesítmény szintek a különböző módokban/fokozatokban és a Start/Stop inaktiválása már csak extra. Nem is faragtuk tovább a programot, mivel a különbség és a hibák eltűnése így is meggyőző volt és a hibakódok sincsenek kikapcsolva.

További érdekesség, hogy a korábbi programban a nyomaték cél 600Nm, max megengedett nyomaték 1000Nm, nyomaték limit kitolva 90%-ig 3000-től 6000-ig, üzemanyag indokolatlan helyeken bedúsítva, max megengedett turbónyomás 2bar (mégse tudott max 1.8-at) és MAF feszültség limit nem lett kitolva (volt is olyan autó ami emiatt jött hozzám, mert állandóan letiltott amikor nagyobb nyomást akart elérni az autó.) Ehhez képest az autó mégis elég silány eredményt produkált. A saját programom max 500Nm-t céloz, a nyomaték limit alacsonyabb, max megengedett nyomás 1.9bar, mégis nagyobb lett a teljesítmény és a nyomaték, és egyenletesebb lett a leadás is.

* A mérés kerékre szerelhető inercia / szöggyorsulás elven működő DynoPro műszerrel történik. Mivel a pontos súly nem minden esetben ismert, így a maximális teljesítmény és nyomaték adat eltérhet, a mérés során a programok közötti teljesítmény különbség a mérvadó. A fordulatszám értéket a műszer a kerék forgásából 3000-es fordulaton kalibrálva számolja, mivel programozás során az OBD csatlakozóra szükség van a többi paraméter logolására, így a fordulatszám tiltás elérésekor esetenként 1-2LE-s kiugrás látható a méréseken.

 

2 hozzászólás

  1. […] egy FK8R mely a szintén ugyanannál a „chiptuning” cégnél lett programozva mint a korábbi FK8. Érdekes módon itt csak számokban adták meg a gyári mérést és furcsa mód 335LE-t és […]

  2. […] volt már 2db FK8 (LINK1, LINK2) ugyanattól a „chiptuning” cégtől, most itt a harmadik. Ez az autót 310LE / […]

Comments are closed.