Tiszanána
info@linszter.net

2018 Honda Civic Type-R

2018 Honda Civic Type-R

Péter anno az FK8 posztok után megkeresett, hogy nézzek rá az Ő autójára is, mivel már programozva vette. Akkor mértük és 360-370LE körül teljesített, a programot nézve pedig nem tűnt fel semmi probléma, így csak a Start/Stop rendszer lett kiiktatva. Ma eljött egy újabb mérésre és mivel vissza került a katalizátor, így kérte, hogy azt a hibakódot is kapcsoljam vissza. Első körben lemértük újra ezzel a programmal, aminek 369LE és 485Nm lett az eredménye. Ezután vissza kapcsoltam a P0420 hibakódot és állítottam a programon, majd újra mértünk, az eredmény 392LE és 515Nm lett, viszont a logot nézve az üzemanyag arány egész 6000-es fordulatig szegény és csak ezután kezd el dúsítani, ráadásul alsó tartományban +25% volt a fuel trim. Viszont nagyobb probléma, hogy a logban a misfire érték a maximum 65535-öt mutatta ami arra utalt, hogy valami mégis ki van kapcsolva amit eddig valamiért nem vettem észre. Próbáltam gyárira vissza állítani pár értéket és az üzemanyag arányon is állítani. Egyik se javult meg, de a teljesítményt sikerült feljebb tornászni 396LE-re és 528Nm-re.

Viszont mivel a hibák eléggé zavartak, így megegyeztünk, hogy inkább kerüljön fel egy teljesen saját program, mivel a 25000+ paraméterből mindegyiket nem lehet értelmezni és nem tudni mi az, ami esetleg mégis ki van kapcsolva és eddig nem vettem észre. Felkerült a saját „Stage1” programom, aminél semmilyen hibakód nincs kikapcsolva. Érdekes módon alapjáraton szebb lett a hangja, alsó tartományban a fuel trim 0% lett, a misfire értékek láthatóak lettek és az üzemanyag arány is megfelelő értékeket mutatott végre. A saját programmal 370LE és 515Nm lett első mérésre, 3500-tól 6000-ig erősebb lett mint a korábbi ismeretlen programmal.

A kérés az volt, hogy legyen megbízható és biztonságos a program, így csak minimálisan módosítottam rajta. A végeredmény 386LE és 521Nm lett, ami +17LE és +36Nm különbség a korábbi programhoz képest, ráadásul sokkal egyenletesebb a nyomaték leadás. 4400-as fordulatnál +32LE és +52Nm a különbség.

Igaz volt ennél erősebb is, de a két görbét egymásra rakva csak 5600-tól van +10LE, alatta az erősebb programmal van némi beesés. Viszont inkább legyen egy picit gyengébb, de biztonságos program, mint egy olyan ahol ez-az ki van kapcsolva és valami nem működik, lásd a misfire (égéskimaradás) monitoring.

*Próbáltam most Insta360 kamerával videózni, de a fényviszonyok nem voltak megfelelőek ehhez.