Tiszanána
info@linszter.net

Chiptuningról őszintén…

Az alábbi írásom lehet kiveri pár embernél a biztosítékot, de az elmúlt 15+ év tapasztalatai azt mutatják, hogy az átlagemberek nincsenek képben azzal, hogy hogyan is működik ez a valóságban. Rengeteg chiptuning cég hírdeti az igét, hogy mindent IS tudnak tuningolni, csak Ők a jók mindenki más szar, valójában nagyon kevés olyan cég van aki igazán ért hozzá.

Manapság a chiptuning az esetek 99%-ban nem más mint úgynevezett „File service”. Vannak cégek akik hirdetik is, hogy bárki lehet „chiptuner”, csak vennie kell egy eszközt és minden mást megcsinálnak helyette.

Te is lehetsz chiptuner hírdetés

Hogyan is működik a chiptuning valójában. Motorvezérlő és motorvezérlő között is hatalmas különbségek vannak mind működésben, kommunikációs protokollban, mind abban, hogy milyen módon tárolja a paramétereket a memóriában. Első körben kell egy eszköz/szoftver amivel az adott programot ki lehet olvasni, majd vissza lehet írni a motorvezérlőbe. Ezekből vannak olcsóbbak amik csak adott motorvezérlőt fednek le és vannak drágábbak amik több modellt és típust támogatnak. A művelet történhet szimplán OBD-n keresztül, ECU csatlakozó pinjein keresztül vagy ECU szétszedésével közvetlen a PCB-re csatlakozva.

Bizonyos eszközökből van úgynevezett Master és Slave verzió. A két verzió között az árán kívül annyi a különbség, hogy a Slave verzió egy titkosított fájlba ment amit csak egy Master tud olvasni és más programmal szerkeszteni. Aki Slave verzióval dolgozik az valójában bele se lát a programba és nem is tud semmit módosítani.

Miután a program ki lett olvasva a Slave verziót használó tuner elküldi a fájlt egy Masternek, aki valamilyen módon módosítja, majd visszaküldi amit ezután a Slave feltölt. Sok esetben azonban a Master felhasználó is csak elküldi valakinek az adott fájlt vagy rengeteg weboldal van ahol vásárolni lehet „Stage1, Stage2…stb” fájlokat amit csak fel kell tölteni. Ennél csak az a probléma, hogy sokan bele se tudnak nézni, hogy mi az ami valójában változtatva van, ki van-e kapcsolva bármilyen hibakód…stb.

Stage1 fájlok 100EUR-ért a neten

Egy program módosításához szükség van egy szerkesztő programra is. Vannak programok amik adott fájlból „kimutatják” automatikusan a szükséges paramétereket, de ezek jelemzően nem fednek le csak néhány típust vagy csak minimális paramétereket tudnak mutatni, de olyan is van ami csak találgat és nem mondja meg, hogy az pontosan milyen paraméter. A másik megoldás egy speciális hex editor amivel keresni és definiálni lehet paramétereket, vagy lehet beszerezni úgynevezett full vagy részleges mappackot egy-egy fájlhoz aminél előre definiálva vannak ezek a paraméterek.

R20 motoros Accord paraméterei WinOLS szoftverben deiniálva.

Dízel ECU-nál sokan csak megtanulják, hogy hogyan néz ki egy Torque Limit, Rail Pressure…stb tábla, X %-ot hozzáadnak és kész is a Stage1 fájl, de valójában nincs rendes programozás, hiába van teljesítménymérés. Attól, hogy egy adott autót felraknak padra és lemérik program előtt majd program után és van teljesítmény különbség az még nem jelenti azt, hogy az a program jó is. Itt található egy példa.

Dízel Stage1 fájlt sokan ezen értékek alapján készítenek

Sajnos a megvehető Stage1 fájlok nagy része ilyen. Nem azt mondom, hogy nem működik, mert egyértelműen van teljesítmény növekedés, de az én véleményem szerint ez nem egy normális programozás, ez csak fájlfeltöltés. Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy erre van igény, mert senki nem akar elegendő időt szánni egy rendes programozásra, mivel egy normális program kár 5-6 vagy akár több órát is igénybe vehet. Ha valaki pedig őszintén elmondja, hogy adott típust még nem programozott így több időt vesz igénybe, akkor az egyből egy negatív dolognak számít és inkább mennek bármelyik másik céghez ahol néhány perc alatt feltöltenek valamilyen fájlt.

Pár éve én is vásároltam néhány Stage1 fájlt olyan ECU-hoz amivel addig nem volt dolgom és nem értettem hozzá, de hatalmas csalódás volt a végén mikor kiderült, hogy olyan hibakódok voltak kikapcsolva mint például az alacsony vagy magas üzemanyagnyomás, gyújtáskimaradás…stb. Emiatt az ECU nem jelzett egy sérült gyertya problémát csak miután vissza került a gyári program. Ezután inkább vásároltam komplett mappackot, hogy értelmezni tudjam a szoftvert és megfelelően tudjam az adott típust programozni, majd kijavítottam rengeteg hibát a korábban vásárolt Stage1 fájlban.

Az ok amiért ezt az egészet leírtam egyszerű. Én csak olyan autóval vagyok hajlandó foglalkozni, aminél valóban tudom is mit, hol és miért kell módosítani vagy van hozzá rendes szoftver esetleg mappack ahhoz, hogy normálisan lehessen programozni. Van rengeteg típus amihez van megfelelő szoftverem vagy mappackom, de nincs hírdetve mivel adott típussal még nem foglalkoztam. Ez csupán annyit jelent, hogy valamivel több idő kellhet a felprogramozásához vagy az első saját normális Stage1 fájl elkészítéséhez.

Természetesen mindenki döntse el, hogy mi az ami neki kell. Nem azt mondom, hogy az ilyen netről vásárolt Stage1 fájl feltöltögetés nem működik, szimplán én a saját eddigi tapasztalataim alapján nem bízom bennük. Munkáim során csak saját magam által készített/javított Stage1 fájlokat használok, és azokat tudom is módosítani megfelelően ha szükséges. A jelenleg egyedileg módosítható ECU-k listája ITT található.