Tiszanána
info@linszter.net

Civic FN2 KTuner Reflash

A 8. generációs Type-R (FN2) néhány dologban eltér a korábbi 7. generációs Type-R-től (EP3). Itt már légtömegmérő (MAF) szenzor található így az üzemanyag befecskendezés vezérlése másképp működik. Az EP3-nál összesen 12db (6db Low Cam és 6db High Cam különböző tengely fokolásokhoz) üzemanyag tábla található az ECU-ban míg az FN2-nél 1db MAF és 1db AFM Fuel görbe található. Emiatt komolyabb módosításoknál lényegesen időigényesebb tökéletesen beállítani a megfelelő üzemanyagot, részben azért is mert 15-20perces logok szükségesek, hogy tudjuk mennyit kell módosítani és a program feltöltése néhány percig is tart. A MAF szenzor paramétereit és így a befecskendezést már egy szimpla direktszűrő rendszer képes megváltoztatni ami miatt mindenképpen korrigálni célszerű.

A gázpedál reakció kevésbé buta mint egy 8G Civic 1.8, de itt is lehet javítani rajta. Alacsony fordulaton itt is lényegesen kevesebbet nyit a pillangó, 3000-es fordulaton pl. 20% gázpedálnál csupán 8.5%-at nyit, viszont pl. 4000-es fordulatnál 60%-os gázpedálnál már 64%-ot, de alacsony fordulaton és kisebb gázpedál állásnál lényegesen rugalmasabban mozog az autó.

Civic FN2 TPS vs DBW

Gyárilag a VTEC minden esetben 5400-as fordulaton nyit. Ez programozás során a VTEC Window módosításával úgy változik, hogy kis terhelésre a VTEC nyitás megmarad 5400-as fordulaton, viszont nagyobb terhelésen és padlógázon már 3900-as fordulatnál nyit. Tehát ha autópályán normálisan haladunk 3900 és 5400-as fordulat között, akkor nem lesz VTEC-ben az autó. A szívó tengely fokolásának (VTC) módosításával a VTEC váltás simább lesz. Hatalmas teljesítmény különbséget szívó motor lévén egy programtól itt se várhatunk, de a fentiek módosításával észrevehető a változás.

Szívó vagy kipufogó módosításával már lényeges különbséget lehet elérni. Amennyiben valaki turbósítani szeretne úgy van lehetőség ezt is megoldani gyári ECU-val, de itt már előfordulhat, hogy a MAF szenzor helyet a korábbi „Speed Density” modellt kell használni (MAF görbe helyett üzemanyag tábla), de ilyenkor a fogyasztás kijelzés elvész, mivel csak így lehet megoldani az extra paramétereket. Komolyabb szívó motor építésnél is szükség lehet ha a MAF szenzornál a cső átmérője drasztikusan megváltozik. Ha valakinek esetleg “pops and bangs”-re van szüksége az is megoldható, de én személy szerint nem preferálom, mivel az autó nem lesz jobb tőle.

A lényeg, hogy az autó motorvezérlő szoftverének OBD csatlakozón keresztüli módosítása során egy teljesen gyári autónál nem lesz hatalmas +20-30LE-s teljesítmény többlet, mégis egy teljesen más autót kapunk és napi használat során sokkal könnyebben kezelhető lesz. A motor élettartalma nem csökken a fogyasztás pedig nem igazán változik, mivel a lambda szonda szabályozás és a gyári knock control nincs drasztikusan változtatva. Egy rendes leömlő és intake használatával középtartományban már egész szép nyomaték többletet lehet elérni. Ezzel kapcsolatos bejegyzések ITT találhatóak. Előfordulhat, hogy az 1-es vezérlőszonda nem működik megfelelően. Hibát nem dob sajnos, de padlógázon nem megfelelő értéket mutat. Ilyenkor a vezérlőszonda cseréje szükséges, anélkül nem lehet megfelelően felprogramozni az autót.

Szívó autó programozása teljesítménymérő padon: 100ezer Ft
Turbós autó programozása teljesítménymérő padon: 120ezer Ft

FN2-vel kapcsolatos bejegyzések.

231HP @ 8830rpm az Autokorbel padján
Autokorbel padján
Autokorbel padján