Szentlőrinckáta
peter@hrtuning.com

Civic FN2 – MAF vs Speed Density

Civic FN2 – MAF vs Speed Density

Legutóbb ismét felmerült ez a téma így gondoltam írok róla egy bejegyzést. Régebbi Honda ECU-k MAP szenzorral mérték a szívósorban a vákuumot és üzemanyag táblákban volt meghatározva, hogy X fordulatnál és X vákuumnál mennyit fecskendezzen az injektor a megfelelő levegő-üzemanyagarány (AFR) eléréséhez. Egy 7G Civic Type-R-nél pl. 12db ilyen üzemanyagtábla található, 6db VTEC alatti és 6db VTEC feletti üzemmódhoz 0-10-20-30-40-50 fokos VTC fokolásnál. 8G Civic Type-R-nél (FN2) viszont már bekerült egy légtömegmérő (MAF) és a 12db üzemanyagtáblát kiváltotta egy AFM Flow és egy AFM Fuel tábla. Előbbi a légtömegmérő paramétereit határozza meg, hogy adott mért feszültségnél mekkora levegő mennyiség halad át a szenzoron, utóbbi pedig, hogy adott levegő mennyiséghez mennyi üzemanyagot kell befecskendezni.

Ennek a rendszernek van néhány gyenge pontja. Ha megváltoztatjuk a szívóoldalt, legfőképp a MAF körüli részt pl egy Cold Air Intake-el, akkor nagy eséllyel a légtömegmérő paramétereit újra kell programozni mivel az adott csőátmérőhöz és adott távolsághoz lett gyárilag beállítva. Gyári programmal az ECU nem fogja pontosan tudni mekkora a levegő mennyisége, a befecskendezés nem lesz megfelelő és az ECU részterhelésen elkezd szabályozni, túlzott mértékű szabályozásnál pedig hibakódot fog dobni.

Injen Cold Air Intake + Gyári program. Itt látszik, hogy az ECU 35-65%-ot korrigál.

Vannak esetek amikor a MAF paramétereit viszont már nem lehet adott intake-hez kalibrálni és részterhelésen és alacsony fordulaton, nagyon kis gázadásnál az autó rángatni fog, mivel a MAF szenzor nem tud megfelelően kis légmennyiséget mérni. Nagyobb gáznál és padlógáznál nincs gond, de napi használatos autónál ez sokaknak problémás lehet. Ilyenkor az a megoldás, hogy az ECU szoftverét át kell alakítani Speed Density módra, ami lényegében ugyanaz a megoldás mint a korábbi ECU-knál, hogy a 2db AFM tábla helyett 10db üzemanyagtábla fogja szabályozni a befecskendezést. Ez egy egyedi módosítás amit a gyári ECU nem tartalmaz. KTuner-nél (Hivatalos dealerként én ezt használom) ezt csak úgy tudták megoldani, hogy az átalakítás után a tempomat funkció és a fogyasztás kijelzés nem fog működni. Ezzel számolni kell sajnos és el kell dönteni, hogy melyik a fontosabb, a tuning vagy a tempomat. Amennyiben valakinek ez nem megfelelő akkor Ecutek-nek van megoldása erre viszont ez lényegesen költségesebb. Egy Ecutek eszköz + remote tune a TPW Engineeringnél (TDI North) minimum 330ezer Ft-ba kerül (KTuner egyedi programozás ugye “csak” 100ezer Ft). Lehetnék Ecutek Master Tuner, de engem egyelőre visszatart a 1.5millió Forint-os induló költség és sajnos a licenszek miatt egy Ecutek programozás többe kerülne mint 200ezer Ft.

Szóval aki komolyabb módosításokat tervez az számoljon azzal, hogy vagy elveszti a tempomatot és a fogyasztás kijelzését programozás után, vagy lényegesen nagyobb költségbe fog kerülni a programozás.