Tiszanána
info@linszter.net

Civic FD1

Civic FD1

Egyenesen Szlovéniából érkezett ez a 8. generációs Civic. Már elég régóta beszélgettünk a tulajdonossal és volt már szó korábban arról, hogy eljön, mert Szlovéniában nehéz bárkit találni aki ismeri is ezt a motort. Az autóban az alábbi módosítások vannak:

  • Gyári szűrőház K&N betétszűrővel
  • Weapon*R szívósor
  • Skunk2 Tuner Stage2 vezérműtengelyek
  • 60-as kipufogórendszer 1db hátsó dobbal és 200 cellás sportkatalizátorral.
  • Könnyített ékszíjtárcsák.
  • KTuner V1.2

A tulaj vett magának egy KTuner eszközt és egy Szlovén céghez elvitte az autót programozásra. Ott nem kevés pénz kifizetése után az autó 156LE-t és 177Nm-t tudott, de voltak furcsaságok.

Az autó 200-nál nem ment többet, ami azért fura, mert KTuner használatával a gyári sebesség limitek ki vannak iktatva, így nagy volt az esély rá, hogy nem használták az eszközt a programozáshoz. Kiolvasva az ECU-t arra számítottam, hogy valami neten kapható „Stage1” fájl lesz rajta, de kiderült, hogy 100%-ban gyári program volt az autón. Magyarán semmit nem csináltak, elkérték a pénzt, a 156LE-t pedig a hardveres módosítások hozták kizárólag. Szerencse, hogy a gyári ECU le tudta kezelni az üzemanyagot és az autó nem szegény keverékkel futott eddig.

A mérés során hozta az általuk mért eredményt az autó. Némi finomítással sikerült kicsalni még pár LE-t még így is a 95-ös üzemanyaggal. 100-as oktánszámmal és egy normális intake-vel szerintem jóval többet lehetett volna nyerni vele. Nem rossz eredmény ez pár módosítástól 95-ös benzinnel, tekintve, hogy ezek az R18-ak ritkán tudják a 140LE-t gyárilag. A program során a szokásos változtatások is el lettek végezve mint a gázreakció javítás, sebesség limit kiiktatás, tiltás módosítása, szolid pops & bang …stb.

* A mérés kerékre szerelhető inercia / szöggyorsulás elven működő DynoPro műszerrel történik. Mivel a pontos súly nem minden esetben ismert, így a maximális teljesítmény és nyomaték adat eltérhet, a mérés során a programok közötti teljesítmény különbség a mérvadó. A fordulatszám értéket a műszer a kerék forgásából 3000-es fordulaton kalibrálva számolja, mivel programozás során az OBD csatlakozóra szükség van a többi paraméter logolására, így a fordulatszám tiltás elérésekor esetenként 1-2LE-s kiugrás látható a méréseken.