Tiszanána
info@linszter.net

2005 Mini Cooper S

2005 Mini Cooper S

Az autó egy 1.6-os, kompresszoros, gyárilag 170 lóerős modell, melynél korábban már történt némi módosítás a kompresszoron, hogy többet töltsön és így 203 lóerőt tudott, melyet egy „nagy chiptuning” cég programozott korábban, de igazság szerint csak feltöltötték a gyárilag erősebb JCW változat szoftverét, később pedig már nem vállalták el újra a programozást. Azt nem vették figyelembe, hogy ebben az autóban gyárilag 330-as injektorok vannak, míg a JCW-ben 380-as. Az autót nem is mérték meg programozás előtt/közben/után, a tulaj később egy másik padon mérte le az autót, mely még tavaly novemberben érkezett volna, de a technika közbeszólt.

Mivel új motort kellett szerezni, így további módosítások lettek eszközölve, amik az alábbiak:

  • MSD gyújtás
  • Könnyített és 2%-al növelt főtengelytárcs
  • Könnyített 19%-os kompresszor tárcsa
  • Newman PH3/4 vezérműtengely
  • Részlegesen portolt hengerfej
  • „Sport” leömlő és 60-as kipufogórendszer, gyári katalizátorral és két hátsó dobbal
  • Bosch 550ccm injektorok

Az EMS2K ECU olvasása, írása és módosítása relatív könnyen ment, viszont elég sok időbe telt egy normális logger programot beszerezni. Szabvány OBD-n keresztül csak abszolút nyomást lehetett logolni, viszont az ECU összes 2D táblája RPM vs MAF alapján tárolja az adatokat.

Miután sikerült megoldani ezt a problémát is, az autót fel lehetett programozni. A maximum fordulatszám növelve lett a korábbi 7000-ről 7250-re, „rajtprogram” 4000-es fordulaton, hűtőventillátor kapcsolási hőfokok minimálisan csökkentve és gázelvételnél némi durrogás (pops & bang) a tulaj kérésére. Teljesítmény szempontjából egy picivel többet vártunk, de a kompresszor se tölt annyit amennyit kellene és az intercooler is hamar átmelegszik, így két egymás utáni mérésnél sincs azonos teljesítmény és nyomaték érték. Továbbá a kipufogórendszerrel is vannak problémák. Az autó a jövőben valószínűleg kapni fog egy komolyabb ECU-t, némi módosítást és megpróbáljuk tovább növelni a teljesítményt.

* A mérés kerékre szerelhető inercia / szöggyorsulás elven működő DynoPro műszerrel történik. Mivel a pontos súly nem minden esetben ismert, így a maximális teljesítmény és nyomaték adat eltérhet, a mérés során a programok közötti teljesítmény különbség a mérvadó. A fordulatszám értéket a műszer a kerék forgásából 3000-es fordulaton kalibrálva számolja, mivel programozás során az OBD csatlakozóra szükség van a többi paraméter logolására, így a fordulatszám tiltás elérésekor esetenként 1-2LE-s kiugrás látható a méréseken.

Update 2022.03.16.:

Pár nappal a programozás után szét lett szedve a kipufogórendszer és meg lett a hiba:

A hiba kijavítása után le lett mérve újra az autó egy másik padon és némileg nőtt a teljesítmény, de az intercooler átmelegedett és nem lehetett rendesen hűteni. Némi program korrekcióval biztos lehetne még javítani rajta.

 

One Response

  1. […] két év után újra elhozta a Mini Cooper S-t mivel történt némi változtatás. A 19%-os kompresszor tárcsa helyett egy 15%-os került be, […]

Comments are closed.