Tiszanána
info@linszter.net

Civic FN2 Type-R

Civic FN2 Type-R

Újabb FN2 érkezett, TODA 4-2-1 leömlővel és betétszűrővel felszerelve. A gyári mérés során kiderült, hogy a szokásos probléma itt is fent áll, miszerint az 1-es vezérlő lambda szonda nem működik megfelelően padlógázon. A befecskendezési időből is látható, hogy biztos dúsabb a keverék mint kellene, az autó többet is fogyaszt a kelleténél.

Jól látható, hogy az üzemanyag arány 13.5-es AFR-t mutat a gyári 12.5 helyett, 4000-es fordulat előtt pedig +47%-ot dúsít az ECU. A tulaj azt kérte, hogy egy Stage1 program azért kerüljön fel és majd lambda szonda csere után korrigálunk a programon. Felkerült a Stage1 program, de mivel annál teljes tartományban Closed Loopban van a szonda, így csak rosszabb lett a végeredmény.

A full closed loop control és a rossz szonda miatt az ECU teljes tartományban +47%-ot dúsított, 17+ms befecskendezéssel ami jóval több mint kellene. Szinte teljes tartományban rosszabb lett a teljesítmény, egyedül a korábbi VTEC váltás miatt lett némi plusz 5000-5500-as fordulat között. Full closed loop-ot kikapcsolva rögtön megjött a teljesítmény, az üzemanyag a befecskendezési idő alapján még mindig dúsabb picit mint kellene, de így már nem fullad bele az üzemanyagba a motor.

Szonda csere után még korrigálva lesz a program, de gyárihoz képest már így is elég jó lett, középen +15LE és +18Nm.

* A mérés kerékre szerelhető inercia / szöggyorsulás elven működő DynoPro műszerrel történik. Mivel a pontos súly nem minden esetben ismert, így a maximális teljesítmény és nyomaték adat eltérhet, a mérés során a programok közötti teljesítmény különbség a mérvadó. A fordulatszám értéket a műszer a kerék forgásából 3000-es fordulaton kalibrálva számolja, mivel programozás során az OBD csatlakozóra szükség van a többi paraméter logolására, így a fordulatszám tiltás elérésekor esetenként 1-2LE-s kiugrás látható a méréseken.

 

One Response

  1. […] az autó korábban már járt nálam, akkor volt némi probléma a lambda szondával. Azóta bekerült egy Injen Cold […]

Comments are closed.