Tiszanána
info@linszter.net

Civic D16Z6 Turbo

Civic D16Z6 Turbo

Majdnem két éve, hogy írtam erről az autóról. Akkor egy kínai T3/T4 turbó volt rajta, de most felkerült egy Gen.2. Garrett GT3071R. Sajnos a programozás során folyamatosan túl töltött a turbó. Első tippre a wastegate-re gyanakodtam, majd észre vettem, hogy a 38 mm-es wastegate-re menő cső külsőre is csak 31 mm, ami nekem elég kicsinek tűnt. Volt aki szerint kizárt, hogy ez lehet a gond, de ha túl kicsi a keresztmetszet, akkor a wastegate nem tud elég kipufogógázt elengedni.

A szűk keresztmetszet

Az autót elvitték, hogy megoldják a problémát. Mint kiderült a wastegate-nek semmi baja nem volt, mégis inkább kapott egy 44 mm-es wastegate-et egy nagyobb bemenő csővel és láss csodát, újra lehetett szabályozni a turbónyomást.

Korábban egy 0.3bar-os és egy 0.9bar-os program lett beállítva, az új turbóval 0.55bar és 1.4bar lett beállítva. Sajnos csak 1.2bar-on sikerült rendesen megmérni az autót, 1.4bar-on már folyamatosan elforgott a kerék. Itt nem a teljesítmény kimaxolása volt a lényeg, hanem, hogy relatív megbízható is legyen az autó.

* A mérés kerékre szerelhető inercia / szöggyorsulás elven működő DynoPro műszerrel történik. Mivel a pontos súly nem minden esetben ismert, így a maximális teljesítmény és nyomaték adat eltérhet, a mérés során a programok közötti teljesítmény különbség a mérvadó. A fordulatszám értéket a műszer a kerék forgásából 3000-es fordulaton kalibrálva számolja, mivel programozás során az OBD csatlakozóra szükség van a többi paraméter logolására, így a fordulatszám tiltás elérésekor esetenként 1-2LE-s kiugrás látható a méréseken.
Nagyobb nyomáson már nem volt tapadás.