Tiszanána
info@linszter.net

Gázpedál karakterisztika

Gázpedál karakterisztika

Régóta terveztem kicsit részletesebben írni erről a témáról. Rengeteg laikus van, akkor szerint ez egy humbuk marhaság, mert Ők ha jobban akarnak menni akkor jobban nyomják a gázt. Persze, így is fel lehet fogni, de az emberek nem egyformák. Rengeteg emberrel találkoztam, akik valamilyen okból ódzkodnak attól, hogy padlógázt nyomjanak, nekik egy gyárilag butított gázpedál karakterisztika nem fog tetszeni.

A mostani tesztalanyunk egy 2004-es Honda Civic 2.0 VSA, gyárilag 160LE-vel. A gázpedál karakterisztika ennél a típusnál sebesség függvényében minimálisan változik. A görbén jól látható, hogy 10% gázpedál lenyomásra, gyárilag egészen pontosan 3%-ot nyit a pillangó, 30% gázpedál lenyomásra már 7.5-9.0%-ot sebesség függvényében, 60% gázpedál lenyomásra 23.0-28.5%-ot, de még 70% gázpedál lenyomásra is maximum 40%-ot nyit.

2004 Honda Civic 2.0 VSA gyári gázpedál karakterisztika

Ezeket az értékeket ha olyan mértékben módosítjuk, hogy megközelítőleg lineáris legyen, mint egy régebbi bowdenes gázpedál, akkor elég drasztikus változást lehet egy ilyen autónál tapasztalni.

2004 Honda Civic 2.0 VSA módosított gázpedál karakterisztika

És, hogy mennyire drasztikus ez a változás? Két mérést csináltam, mindkét esetben a gázpedál 40%-on volt fixálva. Először mértem gyári programmal 11.75-14.0% a pillangónyitás ilyen gázpedál álláson, majd a módosított programmal is mértem, ahol 35% a pillangónyitás ugyanezen a gázpedál álláson. Mindkét esetben nagyjából 6000-es fordulatig forgattam és az eredmény elég durva. Gyári programmal, 40%-os gázpedál álláson az autó 44LE-t és 101Nm-t produkál, míg módosított programmal 123LE és 175Nm. Ez „csak” +79LE és +74Nm csúcsban, viszont a nyomaték különbség 5000-es fordulaton +103Nm.

Szóval aki szerint a gázpedál karakterisztika változtatásától nem lesz erősebb egy autó az téved. Nyílván padlógázon nem lesz különbség, de ilyen részterheléseken azért ez elég nagy változás, és jellemzően sokkal kényelmesebben autózható és sokkal lineárisabban adagolható így a gázpedál. Nem minden autónál van ennyire butítva a gázpedál, de a 7G Civic VSA, 8-9G Civic 1.8 mind ilyen.

 

One Response

  1. […] mindenféle átalakítás nélkül. A gázpedál karakterisztika elég buta, erről bővebben az előző bejegyzésemben írtam részletesen. Teljesen gyári autónál a gázpedál karakterisztika változtatásával, sokkal autózhatóbbá […]

Comments are closed.