Szentlőrinckáta
info@linszter.net

7G Accord CL9

Hosszú idő után érkezett egy némileg módosított Accord teljesen egyedi programozásra és nem csak alap “Stage1”-re. A módosítások az alábbiakból állnak:

  • K&N mosható betétszűrő
  • Rezobox kivéve
  • 3″-os csövön hideglevegő a szűrőhöz vezetve
  • KLS 4-1 leömlő
  • Sportkatalizátor
  • Comptech Catback 63.5mm-es kipufogó rendszer.
  • “Chiptuning”

Mivel az autót egy hazai “chiptuning” műhelyeben már programozták így kíváncsi voltam rá, mivel a tulaj szerint a sima Reflash-elt autóktól igencsak elmarad, holott a mérésük szerint az autó 201LE-t teljesít és a cég szerint akár 207LE is lehet. Mindez még a leömlő beépítése előtt volt, tehát leömlővel talán többet is tudnia kellene.

Chiptuning cég által adott mérési jegyzőkönyv

A görbét látva egyből feltűnt valami furcsaság. Gyári Accordoknál nagyon ritka, hogy fent csúcsban ekkora teljesítmény többlet kijöjjön. A VTEC váltás lejebb hozásával lehet többlet teljesítményt kihozni 6000-es fordulat környékén, de itt a görbén látszik, hogy ez nem történt meg, hisz gyári és módosított állapotnál is pontosan látszik, hogy 6000-nél vált és onnan újra nő a teljesítmény.

Azzal kezdtem, hogy lemértem az autót hozott állapotban. Már az elején fura volt, hogy a lambda szabályozási értékek túl magasak. Az autó 5000-ig egész szépen ment majd érezhetően gyengült és 6000-nél mintha falnak ment volna, kicsit később pedig újra megindult. Az adatokat nézve VTEC váltás után iszonyatosan elszegényedett a keverék.

Lambda szonda szabályozás (STFT + LTFT)
Jobb oldali oszlop, padlógázon 6000-től elszegényedik a keverék.

Úgy döntöttem összevetem egy gyári programmal, hogy lássuk tényleg van rajta bármi módosítva, vagy csak kamu volt az egész. Gyári programmal szintén kicsit szegényebb volt a keverék de nem ilyen drasztikusan.

Gyári program vs “Chiptuning”

Amint látható alul valamivel erősebb és nyomatékosabb volt a program egész 6000-ig, VTEC felett viszont a gyári program még mindig erősebb. Mondhatnánk azt, hogy a leömlő miatt nem teljesített jól a program, de mivel a gyári program kb hozta amit kell így ez egyértelműen egy rosszul sikerült programozás eredménye.

Ezután kipróbáltam a gyári autóknál eddig bevált, kész “Stage1” programot, hogy lássuk mi a különbség szigorúan a gyári programhoz képest.

Gyári vs “Stage1”

Ahogy látható a VTEC és a VTC változtatásával 30LE különbség volt mérhető 6000-es fordulat előtt. Alul nyomatékban egy hajszálnyit rosszabbul teljesített, de még így is sokkal egyenletesebb a teljesítmény leadás. Ezután következett jó néhány óra egyedi programozás. A végeredmény szerintem önmagáért beszél. A méréskor sajnos egy kicsit magasabb fordulatról sikerült indítani ezért van különbség 2500-as fordulat alatt.

Gyári vs Egyedi program