Tiszanána
info@linszter.net

7G Accord CL9

7G Accord CL9

Hosszú idő után érkezett egy némileg módosított Accord teljesen egyedi programozásra és nem csak alap „Stage1”-re. A módosítások az alábbiakból állnak:

  • K&N mosható betétszűrő
  • Rezobox kivéve
  • 3″-os csövön hideglevegő a szűrőhöz vezetve
  • KLS 4-1 leömlő
  • Sportkatalizátor
  • Comptech Catback 63.5mm-es kipufogó rendszer.
  • „Chiptuning”

Mivel az autót egy hazai „chiptuning” műhelyeben már programozták így kíváncsi voltam rá, mivel a tulaj szerint a sima Reflash-elt autóktól igencsak elmarad, holott a mérésük szerint az autó 201LE-t teljesít és a cég szerint akár 207LE is lehet. Mindez még a leömlő beépítése előtt volt, tehát leömlővel talán többet is tudnia kellene.

Chiptuning cég által adott mérési jegyzőkönyv

A görbét látva egyből feltűnt valami furcsaság. Gyári Accordoknál nagyon ritka, hogy fent csúcsban ekkora teljesítmény többlet kijöjjön. A VTEC váltás lejebb hozásával lehet többlet teljesítményt kihozni 6000-es fordulat környékén, de itt a görbén látszik, hogy ez nem történt meg, hisz gyári és módosított állapotnál is pontosan látszik, hogy 6000-nél vált és onnan újra nő a teljesítmény.

Azzal kezdtem, hogy lemértem az autót hozott állapotban. Már az elején fura volt, hogy a lambda szabályozási értékek túl magasak. Az autó 5000-ig egész szépen ment majd érezhetően gyengült és 6000-nél mintha falnak ment volna, kicsit később pedig újra megindult. Az adatokat nézve VTEC váltás után iszonyatosan elszegényedett a keverék.

Lambda szonda szabályozás (STFT + LTFT)
Jobb oldali oszlop, padlógázon 6000-től elszegényedik a keverék.

Úgy döntöttem összevetem egy gyári programmal, hogy lássuk tényleg van rajta bármi módosítva, vagy csak kamu volt az egész. Gyári programmal szintén kicsit szegényebb volt a keverék de nem ilyen drasztikusan.

Gyári program vs „Chiptuning”

Amint látható alul valamivel erősebb és nyomatékosabb volt a program egész 6000-ig, VTEC felett viszont a gyári program még mindig erősebb. Mondhatnánk azt, hogy a leömlő miatt nem teljesített jól a program, de mivel a gyári program kb hozta amit kell így ez egyértelműen egy rosszul sikerült programozás eredménye.

Ezután kipróbáltam a gyári autóknál eddig bevált, kész „Stage1” programot, hogy lássuk mi a különbség szigorúan a gyári programhoz képest.

Gyári vs „Stage1”

Ahogy látható a VTEC és a VTC változtatásával 30LE különbség volt mérhető 6000-es fordulat előtt. Alul nyomatékban egy hajszálnyit rosszabbul teljesített, de még így is sokkal egyenletesebb a teljesítmény leadás. Ezután következett jó néhány óra egyedi programozás. A végeredmény szerintem önmagáért beszél. A méréskor sajnos egy kicsit magasabb fordulatról sikerült indítani ezért van különbség 2500-as fordulat alatt.

Gyári vs Egyedi program

* A mérés kerékre szerelhető inercia / szöggyorsulás elven működő DynoPro műszerrel történik. Mivel a pontos súly nem minden esetben ismert, így a maximális teljesítmény és nyomaték adat eltérhet, a mérés során a programok közötti teljesítmény különbség a mérvadó. A fordulatszám értéket a műszer a kerék forgásából 3000-es fordulaton kalibrálva számolja, mivel programozás során az OBD csatlakozóra szükség van a többi paraméter logolására, így a fordulatszám tiltás elérésekor esetenként 1-2LE-s kiugrás látható a méréseken.

 

2 hozzászólás

  1. […] amit a tulajdonos szintén elhozott, és abból már egyből látszott, hogy ez ugyanaz a cég, ahol egy korábbi 2.4-es Accord is volt már. Ezen mérés szerint az autó „chiptuning” után 177.6LE-t és 203.8Nm-t […]

  2. […] a gyári intake és kipufogó rendszer, ami a jövőben módosítva lesz. Összehasonlítva egy korábbi autóval, ahol komplett kipufogórendszer volt, egy 3″-os csövön hideglevegő lett felvezetve a […]

Comments are closed.