Tiszanána
info@linszter.net

CivicX 1.5T

CivicX 1.5T

Zoli majdnem pontosan 3 éve, 2020 október elején volt nálam először KTuner Stage2 reflash-re. Azóta kapott egy PRL Cobra Cold Air Intake-et Race MAF-al, de akkor nem volt lehetőségünk rendesen hozzá programozni az autót. Már az első mérésnél a minimálisan módosított KTuner Stage2 programmal remek eredményt tudott, amiben szerepe lehetett az extra oktánszám növelőnek a 100-as benzin mellé. A nyomaték eleve visszább volt véve, hogy a kuplungot kíméljük, de egy picit lehetett növelni, viszont valamiért a teljesítmény csúcsban már nem akart nőni. Az elején feltűnt, hogy néha alacsony gáznál van 1-1 gyújtáskimaradás, de ilyen elő szokott fordulni ezeknél a motoroknál. Viszont úgy a 8-9. mérésnél magas fordulaton a Knock Control felszaladt és a teljesítmény beesett. Megállás után az autó alapjáraton kb másodpercenként dobott 1-1 gyújtáskimaradást az 1-es hengerben, a fordulatot 1200 körülre emelve pedig az egész autó elkezdett remegni és másodpercenként kb 100 gyújtáskimaradást mutatott. Kisebb terhelésre megszűnt, de alacsony terhelésen újra előjött. Mivel korábban, bár fizikailag nem nálam már volt hasonló eset két autónál, így volt egy sejtésem, hogy mi lehet a probléma. Az alábbi videón látható a probléma:

Egy korábbi autónál ugyanez történt jó pár hónappal ezelőtt, viszont ott az utcán állt le az autó check engine hibával, majd szervizben találták meg a hibát.

Délután 5-kor persze egyik autós boltban se lehetett kapni gyertyát, hogy Zoli haza tudjon jutni Kaposvárra ami 254km tőlem. Innen is köszönöm Grégász Attilának és Attila ismerősének Mikinek, hogy tudtak biztosítani 1db gyertyát. A csere után minden újra tökéletesen működött, így este 8 körül Zoli el tudott indulni haza. Közben Zoli jelezte, hogy korábban neki is feltűnt, hogy többször vissza „puffogott” az autó alapjáraton és alacsonyabb gázon, így valószínűleg defektes lehetett a gyertya és a nagyobb igénybevétel miatt megadta magát. Szerencsére még itt és nem út közben pl. az autópályán állt meg az autó. A végére pedig néhány mérés. Zölddel a korábbi, minimálisan módosított KTuner Stage2 program a PRL Intake-el, a piros korrigált üzemanyaggal, a kék pedig pár méréssel később amikor már elkezdett esni a teljesítmény. Az utolsó mérésnél amikor végleg megadta magát a gyertya, már 30LE-t vesztettünk. Idén pihentetve lesz a projekt, de jövőre megpróbálunk növelni még a teljesítményen.

* A mérés kerékre szerelhető inercia / szöggyorsulás elven működő DynoPro műszerrel történik. Mivel a pontos súly nem minden esetben ismert, így a maximális teljesítmény és nyomaték adat eltérhet, a mérés során a programok közötti teljesítmény különbség a mérvadó. A fordulatszám értéket a műszer a kerék forgásából 3000-es fordulaton kalibrálva számolja, mivel programozás során az OBD csatlakozóra szükség van a többi paraméter logolására, így a fordulatszám tiltás elérésekor esetenként 1-2LE-s kiugrás látható a méréseken.

Ha 10G Civic 1.5T tulaj vagy és alapjáraton „puffogást” veszel észre, majd 1200-as fordulatra emelve álló helyzetben elkezd durván remegni az autó, akkor azonnal cserélj vagy cseréltess gyertyát. 100-120ezer km-nél kell cserélni, de ebben az autóban alig több mint 30ezer km volt.

 

One Response

  1. […] rá, hogy a gyári gyertya már nem az igazi így a 100ezer km-hez közeledve, mivel volt már autó, ahol 30ezer km-nél megadta magát a gyári gyertya. Ez mindenképpen cserélve lesz. Biztonsági okokból picit visszább vettünk, így a vége 236LE […]

Comments are closed.