Tiszanána
info@linszter.net

Civic FK8 Type-R

Civic FK8 Type-R

Korábban volt már 2db FK8 (LINK1, LINK2) ugyanattól a „chiptuning” cégtől, most itt a harmadik. Ezt az autót 310LE / 437Nm-re mérték. Ismét kevesebb LE és több Nm mint a gyári adat. Programozás után az ígért 360LE / 500Nm helyett 341LE / 543Nm lett az eredmény. Itt is kevesebb LE és több Nm.

A program a szokásos, „Diagnostic Fault Event Storage” tehát a hibatároló rész teljesen ki van iktatva, katalizátor / 2-es lambda szonda és üzemanyagnyomás hibák kikapcsolva …stb. Első körben itt is le lett mérve az autó, nálam 336LE-t és 475Nm-t mértünk. A saját „Stage1” programom felkerült és ahogy a másik két autónál, teljesítményben hatalmas volt a különbség, bár csúcs nyomatékban alatta maradt az előzőhöz képest. Próbáltam állítani, de nem igazán akart 450Nm fölé menni, ellenben így sokkal egyenletesebb lett a nyomaték leadás. Az előző programnál megvolt ugyan a 475Nm, de csupán egy viszonylag rövid fordulat tartományban. Érezni is lehetett, hogy hirtelen megjön, majd szinte azonnal vesztít a lendületből. A végén a „chiptuner” programjához képest sikerült +30LE-t elérni és bár csúcs nyomaték 22Nm-el kevesebb, 4800-as fordulat fölött már szinte végig +30Nm a különbség. A csúcs nyomatékon még a későbbiekben próbálunk majd faragni.

* A mérés kerékre szerelhető inercia / szöggyorsulás elven működő DynoPro műszerrel történik. Mivel a pontos súly nem minden esetben ismert, így a maximális teljesítmény és nyomaték adat eltérhet, a mérés során a programok közötti teljesítmény különbség a mérvadó. A fordulatszám értéket a műszer a kerék forgásából 3000-es fordulaton kalibrálva számolja, mivel programozás során az OBD csatlakozóra szükség van a többi paraméter logolására, így a fordulatszám tiltás elérésekor esetenként 1-2LE-s kiugrás látható a méréseken.

 

One Response

  1. […] anno az FK8 posztok után megkeresett, hogy nézzek rá az Ő autójára is, mivel már programozva vette. Akkor […]

Comments are closed.